Новини от Елена » 14 безработни се борят за едно работно място

14 безработни се борят за едно работно място

За втори пореден месец безработицата във Велико Търново намалява, отчете за април Бойка Ганева, вр.и.д. директор на Бюрото по труда в старата столица. Официалната безработица за В. Търново е 7,87 %, за Елена – 16,73 %, и за Златарица – 19,93 на сто. За една година безработицата в старата столица се е увеличила с 50 на сто или с повече от два пъти в сравнение с Елена и Златарица.
През април работата си са загубили 446 работници и служители, което е със 78 по-малко в сравнение с март т.г. За едно работно място се конкурират 14 безработни, а за предходния месец натискът върху пазара на труда е бил 17:1.
41 на сто от всички регистрирани безработни (общо 4746 за БТ – В. Търново) са хора в предпенсионна възраст, за които е трудно в условията на криза да си намерят работа и да се пенсионират. Всеки четвърти на борсата се води продължително безработен, заяви Бойка Ганева. За април безработицата в областта е 9,95 %, колкото е средното ниво за страната.
По програмата “Аз мога” 698 работещи са одобрени да пови?ат квалификацията с ваучери, плащани от “Агенцията по заетостта”. 10 от курсистите вече са завър?или обучението си. Основно с пари на държавата хората предпочитат да учат английски език и компютри. Приемът на документи временно бе?е спрян, но е осигурено допълнително финансиране от 25 млн. лв. и очакваме в най-близко време отново да започнем да приемаме документите на желаещите, посочи Бойка Ганева.
12 родители с бебета са поискали детегледачка от Бюрото по труда, за да се върнат по-рано на работа. За детегледачи са се кандидатирали 60 безработни, четирима от тях вече са обучени и започват работа.

?зточник Янтра Днес

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.