Новини от Елена » Елена с трима нови почетни граждани

Елена с трима нови почетни граждани

В навечерието на празника на град Елена – 21 май, Ден на светите равноапостоли Константин и Елена, на тържествена сесия вчера бяха удостоени със званието „Почетен гражданин на Елена” известни личности със заслуги и принос за развитието и популяризирането на родния им край.
Високото призвание получи Стефка Костадинова, която от 13 години е председател на Общинския съвет на Съюза на пенсионерите в Елена и ръководи техния клуб „Възраждане”. Благодарение на нейните способности и организаторски качества клубът е на първо място в областта две поредни години. С нейно съдействие се изградиха още осем клуба на пенсионерите в общината.
Стефка Костадинова е учителка по образование и призвание и отдава на децата и професията 47 години от своя живот.
Една от най-добрите национални състезателки по ориентиране Наталия Димитрова също стана почетен гражданин на родния си град. Първи стъпки прави в клуба по спортно ориентиране в Елена, на 14 години става ?ампионка на България по ски-туризъм. Тя е абсолютна ?ампионка за 2009 г., печелейки първите места в петте дисциплини на спортното ориентиране – трето постижение в неговата история. Включена е в националните отбори по спортно ориентиране и планинско бягане, състезава се за „Академик” Варна, „Атлетик” В. Търново и за родния клуб. Наталия, едва 30-годи?на, заедно с джудистката Калина Стефанова са най-младите от 46-те почетни граждани на Елена.
С високото звание посмъртно се удостоява д-р Александър Петков-Майтански, завър?ил медицина и стоматология в Букурещ и Клуж, работил в Елена като лекар от 1932 г. Участвал е в антифа?исткото движение, бил е член на ЦК на БЧК. От 1959 г. е главен лекар на еленската болница, към която с негови усилия е открита и оборудвана физиотерапия. Той е лекар със значим принос за развитието на здравеопазването в този край.

Мария Симеонова

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.