Новини от Елена » В Елена се поклониха пред делото на Сава Катрафилов

В Елена се поклониха пред делото на Сава Катрафилов

В Елена почетоха с шествие и поклонение Деня на Ботев и делото на Сава Катрафилов. Честването започна с поднасяне на цветя на паметника на Свободата на централния площад „Христо Ботев”. Под звуците на „Ботевия марш”, „Де е България” и „Шуми Марица”, шествието предвождано от ученически духов оркестър при СОУ „Емилиян Станев”, се отправи към паметника на Сава Катрафилов. Цветя и венци на паметника на дееца за национално-освободително движение бяха положени от ръководството на община Елена и от потомците на рода Катрафилов. Слово по повод паметния ден отправи кметът на Елена инж. Дилян Млъзев и Георги Катрафилов, потомък на Катрафиловия род. Официалната част завърши с изпълнения на духовия оркестър при великотърновското СОУ „Емилиян Станев” и отдаване на почит под звука на сирените в 12.00 ч.

За първа година наследниците на Сава Катрафилов се включват в честванията в памет на загиналите за свободата на България в Елена, за да отдадат почит пред делото на Сава Катрафилов. Признателни потомци се стекоха от Несебър, Поморие, Търговище и Елена.

От 17.30 ч., в пленарната зала на община Елена бе представена най-новата книга на писателя Георги Янев „Полъх над Тракия”. Промоцията се състоя с участието на автора, който избра тя да бъде в родния град на Сава Катрафилов. С нея краеведът увековечава подвига на един от забравените апостоли на свободата, за когото Левски казва: „Сава бе за мен вторият Миткалото, без когото не можех…”, а Ботев признава: „Той бе дясната ми ръка”.

RSS за коментарите

Публикувайте коментар.